Dokonalý šálek chuti

Káva při výrobě ujde dlouhou cestu - od farmáře, přeš pražírnu až do vašeho šálku. Každý krok je stejně důležitý a má zásadní vliv na její výslednou chuť. Vydejte se s námi zpět po této cestě a objevte procesy, které dělají kávy Starbucks jedinečnými.

Pražení

Coffee roaster examines beans during roasting process

Procesy Starbucks Roast® nerozhodují jen o barvě kávy – jde o filozofii, jejímž cílem je dostat maximum z každého kávového zrna.

S pražením kávy jsme začali už v roce 1971 a v těchto prvopočátcích našeho podnikání jsme si získali mnoho fanoušků právě díky přístupu, který jsme při práci zastávali. Naše káva byla výjimečná nejen tím, že byla tmavší, ale především tím, že v sobě ukrývala více chuti.

Káva po upražení ztrácí na hmotnosti i vlhkosti, což znamená, že je jí méně k prodeji. Půl kilogramu kávy ztrácí asi 10 až 14 procent své hmotnosti, když je zpracováváno běžnými komerčními pražícími společnostmi. My svoji kávu pražíme o něco déle, abychom z ní dostali více chuti. Tím sice ztratíme 18 až 25 procent hmotnosti, ale rozdíl v chuti za to stojí.

Proces transformace začíná tím, že se kávová zrna zahřívají ve velkém otáčejícím se válci. Po 5 až 7 minutách intenzivního žáru zrna zežloutnou a voní jako popcorn. Potom dojde k „prvnímu puknutí“ – velikost zrn se zdvojnásobí, a jak rostou, pukají. V tu chvíli jsou světle hnědá. Pokud byste nyní proces ukončili a chtěli kávu ochutnat, okusili byste kyselou a plochou chuť. Komplexnější, lahodnější chutě se ještě dostatečně nerozvinuly.

Po 10 minutách v pražírně hnědá barva zrn trochu ztmavne a na jejich povrchu se začne objevovat olej. Někdy mezi 11. a 15. minutou (pro každou kávu je to jiné) začínají zrna naplno rozvíjet svůj chuťový potenciál. Tento moment je signalizován „druhým puknutím“. Když se zrna vysypou na chladicí podložku, naplní se okolní vzduch vůní čerstvě upražené kávy a potleskem, který v tomto případě představují končící dozvuky „druhého puknutí“.

Míchání

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Jednou z věcí, které na své práci milujeme nejvíce, je fakt, že vám můžeme přinášet kávy ze všech koutů světa.

Některé naše kávy mají jedno místo původu a pyšní se chutí typickou pro danou oblast, o těchto kávách vám řekneme více za chvilku. Další naše kávy vznikají jako vynikající směs více zrn, o těchto kávách si řekneme více nyní.

Ve Starbucks můžeme namíchat kávu, která bude reprezentovat konkrétní pěstitelskou oblast. Například káva House Blend spojuje tři skvělé kávy z Latinské Ameriky. Tato směs je úchvatným příkladem toho nejlepšího, co tento region nabízí. Její chuť je komplexní, poctivá a vyvážená. 

Další možností je smíchat zrna z různých pěstitelských oblastí a rozehrát tak zajímavou symfonii chutí a vůní. Směsi jako Caffè Verona®, Starbucks® Christmas Blend nebo Anniversary Blend® nabízejí barevnou škálu chutí, kterou může přinést pouze kombinace více druhů zrn z různých oblastí.

Získávání surovin

Two farmers near harvested coffee cherries

V kávu Starbucks® se promění jen výjimečná kávová zrna. Ochutnáme více než 150 000 šálků kávy ročně v honbě za hledáním těch nejlepších káv arabika. Nakonec se do naší kávy dostanou pouhá 3 % světových kávových zrn.

Nákupčí kávy společnosti Starbucks každý rok stráví asi 18 týdnů návštěvami u pěstitelů a dodavatelů. Tyto vztahy jsou klíčem k našemu budoucímu úspěchu – upevňují naši pozici lídrů v oblasti kvality a postupu na všech úrovních kávového průmyslu. Právě díky těmto vztahům si může společnost Starbucks z některých nejkvalitnějších sklizní kávy na světě vybírat jako úplně první. Počátky některých vztahů s pěstiteli a dodavateli sahají více než 20 let do minulosti.

Tyto vztahy jsou založeny na vzájemné úctě. V rámci snahy nakupovat tu nejlepší kávu na světě společnost Starbucks spolupracuje s farmáři na vybudování dlouhodobé stability na trhu s kávou arabika. Má-li být úspěšná společnost Starbucks, musejí slavit úspěch i farmáři. Další informace o způsobu, jakým podnikáme, naleznete v části Starbucks™ Shared Planet™.

Pěstování

World map highlighting coffee growing regions

Když v našich zkušebnách ochutnáváme jednotlivé kávy, hledáme dokonalou kombinaci klimatu, půdy, nadmořské výšky a zemědělských procesů, které jsou zárukou úžasné kávy.

Při ochutnávání kávy si klademe tuto otázku: Které kávy z této oblasti nejlépe reprezentují dokonalé prolnutí klimatu a zručné péče? Hledáme nezaměnitelné regionální chutě, které by francouzští vinaři označili jako goût de terroir, „chuť daného místa“.

Kávy ze tří hlavních pěstitelských oblastí na světě mají odlišný charakter:

Kávy z Latinské Ameriky se vyznačují vyvážeností s podtóny kakaa, ořechů a karamelu. 

Africké kávy jsou plné květinového aroma s podtóny bobulového ovoce a citrusových plodů.

Pro kávy z Asie a Tichomoří bývá typická plná a výrazná chuť s podtóny zemitosti a bylin.

Každá káva s jedním místem původu reprezentuje nejlepší chutě dané oblasti. Pojďme je společně ochutnat.