Dokonalý šálek chuti

  1. Pražení

    Procesy Starbucks Roast® nerozhodují jen o barvě kávy – jde o filozofii, jejímž cílem je dostat maximum z každého kávového zrna.

    S pražením kávy jsme začali už v roce 1971 a v těchto prvopočátcích našeho podnikání jsme si získali mnoho fanoušků právě díky přístupu, který jsme při práci zastávali. Naše káva byla výjimečná nejen tím, že byla tmavší, ale především tím, že v sobě ukrývala více chuti.

    Káva po upražení ztrácí na hmotnosti i vlhkosti, což znamená, že je jí méně k prodeji. Půl kilogramu kávy ztrácí asi 10 až 14 procent své hmotnosti, když je zpracováváno běžnými komerčními pražícími společnostmi. My svoji kávu pražíme o něco déle, abychom z ní dostali více chuti. Tím sice ztratíme 18 až 25 procent hmotnosti, ale rozdíl v chuti za to stojí.

    Proces transformace začíná tím, že se kávová zrna zahřívají ve velkém otáčejícím se válci. Po 5 až 7 minutách intenzivního žáru zrna zežloutnou a voní jako popcorn. Potom dojde k „prvnímu puknutí“ – velikost zrn se zdvojnásobí, a jak rostou, pukají. V tu chvíli jsou světle hnědá. Pokud byste nyní proces ukončili a chtěli kávu ochutnat, okusili byste kyselou a plochou chuť. Komplexnější, lahodnější chutě se ještě dostatečně nerozvinuly.

    Po 10 minutách v pražící společnosti hnědá barva zrn trochu ztmavne a na jejich povrchu se začne objevovat olej. Někdy mezi 11. a 15. minutou (pro každou kávu je to jiné) začínají zrna naplno rozvíjet svůj chuťový potenciál. Tento moment je signalizován „druhým puknutím“. Když se zrna vysypou na chladicí podložku, naplní se okolní vzduch vůní čerstvě upražené kávy a potleskem, který v tomto případě představují končící dozvuky „druhého puknutí“.

  2. Míchání

    Jednou z věcí, které na své práci milujeme nejvíce, je fakt, že vám můžeme přinášet kávy ze všech koutů světa.

    Některé vám nabízíme v podobě káv s jediným místem původu, které se pyšní konkrétní chutí jedinečnou pro oblast původu – o těch si povíme za chviličku. Zbytek využíváme k vytvoření vynikajících směsí, o nichž si něco řekneme právě teď.

    Ve Starbucks můžeme namíchat kávu, která bude reprezentovat konkrétní pěstitelskou oblast. Například káva House Blend spojuje tři skvělé kávy z Latinské Ameriky do jedné, která je úchvatným příkladem toho nejlepšího, co tento region nabízí: její chuť je čerstvá, poctivá a vyvážená. Káva Gazebo Blend® vyzdvihuje kávy z Afriky – svěží, citrusové a vynikající pro přípravu ledové kávy.

    Další možností je smíchat zrna z různých pěstitelských oblastí a rozehrát tak zajímavou symfonii chutí a vůní. Směsi jako Caffè Verona®, Gold Coast Blend® a Starbucks® Christmas Blend nabízejí komplexní chutě, které nelze najít samostatně v kávách s jediným místem původu.

  3. Získávání surovin

    V kávu Starbucks® se promění jen výjimečná kávová zrna. Ochutnáme více než 150 000 šálků kávy ročně v honbě za hledáním těch nejlepších káv arabika. Nakonec se do naší kávy dostanou pouhá 3 % světových kávových zrn.

    Nákupčí kávy společnosti Starbucks každý rok stráví asi 18 týdnů návštěvami u pěstitelů a dodavatelů. Tyto vztahy jsou klíčem k našemu budoucímu úspěchu – upevňují naši pozici lídrů v oblasti kvality a postupu na všech úrovních kávového průmyslu. Právě díky těmto vztahům si může společnost Starbucks z některých nejkvalitnějších sklizní kávy na světě vybírat jako úplně první. Počátky některých vztahů s pěstiteli a dodavateli sahají více než 20 let do minulosti.

    Tyto vztahy jsou založeny na vzájemné úctě. V rámci snahy nakupovat tu nejlepší kávu na světě společnost Starbucks spolupracuje s farmáři na vybudování dlouhodobé stability na trhu s kávou arabika. Má-li být úspěšná společnost Starbucks, musejí slavit úspěch i farmáři. Další informace o způsobu, jakým podnikáme, naleznete v části Starbucks™ Shared Planet™.

  4. Pěstování

    Když v našich zkušebnách ochutnáváme jednotlivé kávy, hledáme dokonalou kombinaci klimatu, půdy, nadmořské výšky a zemědělských procesů, které jsou zárukou úžasné kávy.

    Při ochutnávání kávy si klademe tuto otázku: Které kávy z této oblasti nejlépe reprezentují dokonalé prolnutí klimatu a zručné péče? Hledáme nezaměnitelné regionální chutě, které by francouzští vinaři označili jako goût de terroir, „chuť daného místa“.

    Kávy ze tří hlavních pěstitelských oblastí na světě mají odlišný charakter:

    • Kávy z Latinské Ameriky jsou poctivé, povědomé a přívětivé, přičemž jejich chuť připomíná ořechy a kakao.
    • Kávy z Afriky/Arábie jsou neobvyklé a svůdné, s květinovým aroma a chutí bobulového ovoce a citrusových plodů.
    • Kávy z Asie/Tichomoří bývají silné a výrazné, se zemitou a bylinkovou plnou chutí.

    Každá káva s jedním místem původu reprezentuje nejlepší chutě dané oblasti. Pojďme je společně ochutnat.

Šálek kávy je vyvrcholením dlouhé cesty – z půdy k farmáři, poté do pražící společnosti a nakonec do vašich nedočkavých rukou. Každý krok má zásadní vliv na výslednou chuť kávy. Vydejte se s námi zpět po této cestě a staňte se svědky procesů, pomocí kterých dělá společnost Starbucks ze své kávy nepopsatelně lahodný nápoj.