Příprava kávy – Často kladené otázky

Jak nejlépe skladovat kávu? Jak dlouho zůstane čerstvá?

Čím déle je káva po upražení vystavena vzduchu a vlhku, tím více ztrácí svoji chuť. Doporučujeme nakupovat kávu každý týden, skladovat ji ve vzduchotěsné nádobě na chladném, tmavém místě a mlít ji vždy až těsně před přípravou. Káva v neotevřeném balíčku FlavorLock™ zůstane čerstvá několik měsíců.

Co je to balíček FlavorLock™?

Naše jedinečná technologie FlavorLock™ využívá speciální jednosměrný ventil, který umožňuje, aby se oxid uhličitý uvolněný z čerstvě upražené kávy dostal ven z uzavřeného balíčku kávy, aniž by dovnitř pronikl kyslík znehodnocující chuť. Veškerá káva Starbucks prodávaná v baleních po 225 g a 450 g je zapečetěna v našich vzduchotěsných balíčcích FlavorLock™ do dvou hodin od pražení, takže zůstane čerstvá, dokud sami nebudete připraveni k jejímu použití.

Jaký druh mletí je nejlepší použít?

Toužíte-li po co nejčerstvěji chutnající kávě, doporučujeme začít s celými zrny a rozemlít je vždy čerstvě do každé konvice. Rovněž je možné vzít kávová zrna do místní maloobchodní prodejny a požádat obsluhu o semletí šité na míru přímo vám.

Překapávače si nejlépe poradí buď s univerzální mletou kávou, s níž se můžete setkat v předemleté kávě, nebo s kávou, která je namletá konkrétně pro plochý nebo kuželový typ filtru. Ve všech kavárnách Starbucks je možné kávu semlít podle těchto požadavků. Espresso kávovary jsou na typ mletí citlivé a vyžadují velmi jemné semletí, 30–35 sekund v mlýnku na kávu. Příliš rychlé nebo příliš pomalé spaření kávy je často způsobeno moc jemným nebo naopak moc hrubým namletím kávy. K tomu může dojít při použití zmrzlých zrn espresa nebo zrn, která byla čerstvě vyndána z lednice. Při mletí navíc mohlo pěchovadlo do mlýnku kávu tlačit nesprávnou silou – příliš silně nebo příliš slabě.